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UNIFIED INTERPRETATIONS RELATING TO THE APPLICATION OF  
SOLAS REGULATIONS II-2/10.2.1.3, II-2/10.2.2.4.1.2, II-2/10.7.3.2.3 AND II-2/19.3.1,  

AS AMENDED, AND PARAGRAPH 2.2.1.1 OF CHAPTER 12 OF THE FSS CODE 
 
 
1 The Maritime Safety Committee, at its ninety-seventh session (21 to 25 November 2016), 
approved the Unified interpretations relating to the application of SOLAS regulations  
II-2/10.2.1.3, II-2/10.2.2.4.1.2, II-2/10.7.3.2.3 and II-2/19.3.1, as amended, and paragraph 2.2.1.1 of 
chapter 12 of the FSS Code, as set out in the annex, in order to facilitate global and consistent 
implementation of the requirements related to fire pumps in ships designed to carry five or more tiers 
of containers on or above the weather deck.  
 
2 Member States are invited to use the annexed Unified interpretations when applying 
the relevant provisions of SOLAS regulations II-2/10.2.1.3, II-2/10.2.2.4.1.2, II-2/10.7.3.2.3 
and II-2/19.3.1, as amended, and paragraph 2.2.1.1 of chapter 12 of the FSS Code, and to bring 
them to the attention of all parties concerned. 
 
 

*** 
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ANNEX 
 

UNIFIED INTERPRETATIONS RELATING TO THE APPLICATION OF  
SOLAS REGULATIONS II-2/10.2.1.3, II-2/10.2.2.4.1.2, II-2/10.7.3.2.3 AND II-2/19.3.1, 

AS AMENDED, AND PARAGRAPH 2.2.1.1 OF CHAPTER 12 OF THE FSS CODE 
 
SOLAS regulation II-2/10 – Fire fighting 
SOLAS regulation II-2/19 – Carriage of dangerous goods 
FSS Code, chapter 12 – Fixed emergency fire pumps 
 
1 On board cargo ships designed to carry five or more tiers of containers on or above 
the weather deck: 
 

.1 in cases where the mobile water monitors are supplied by separate pumps 
and piping system, the total capacity of the main fire pumps need not 
exceed 180 m3/h and the diameter of the fire main and water service pipes 
(hereinafter referred to "the pipework diameter") need only be sufficient for 
the discharge of 140 m3/h; 

 
.2 in cases where the mobile water monitors are supplied by the main fire 

pumps; the total capacity of required main fire pumps and the pipework 
diameter should be sufficient for simultaneously supplying both the required 
number of fire hoses and mobile water monitors. However, the total capacity 
should not be less than the following subparagraphs .1 or .2, whichever is 
smaller: 

 
.1 four thirds of the quantity required under regulation II-1/35-1 to be 

dealt with by each of the independent bilge pumps in a passenger 
ship of the same dimension when employed in bilge pumping; or 

 
.2 180 m3/h. 
 

.3 in cases where the mobile water monitors and the "water spray system" 
(fixed arrangement of spraying nozzles or flooding the cargo space with 
water) required by SOLAS regulation II-2/19.3.1.3 are supplied by the main 
fire pumps, the total capacity of the main fire pumps and the pipework 
diameter need only be sufficient to supply whichever of the following is the 
greater: 

 
.1 the mobile water monitors and the four nozzles required by SOLAS 

regulation II-2/19.3.1.2; or 
 
.2 the four nozzles required by SOLAS regulation II-2/19.3.1.2 and the 

water spray system required by SOLAS regulation II-2/19.3.1.3. 
 
The total capacity, however, should not be less than the capacity required in 
paragraph 1.2.1 or 1.2.2, whichever is smaller. 

 
2 On board cargo ships designed to carry five or more tiers of containers on or above 
the weather deck, the total capacity of the emergency fire pump need not exceed 72 m3/h. 
 
 

___________ 


